Zwarte Piet, the day after the day after. De Media

De Media

De Media

Lang geleden, tijdens de huldiging van ‘Big Brother’ Ruud in het voetbalstadion van NAC Breda, schopte een steward mij een hersenschudding. Opeens was ik zelf onderwerp van het nieuws. Niet persé omdat dát nieuws was, maar vooral omdat het ‘Knuffel Ruud’ betrof.
De zondag daarna stond de telefoon roodgloeiend. Redacteuren van kranten, radio en televisie wilden allemaal graag ‘mijn verhaal’ horen. Veel heb ik afgehouden. Ik had niet echt de behoefte om met mijn kop op tv te komen en je weet nooit hoe er geknipt wordt.
Daarnaast keek ik naar de stijl van het programma. Wil ik daar mee geassocieerd worden?
Kom ik voor of na het NK Fricandellen eten?
Ik heb toen alleen een reactie gegeven aan een paar kranten en een regionale omroep.
Internet bestond nog niet

Televisieprogramma’s

Nu ben ik weer, onbedoeld, onderwerp van het nieuws. Omdat ik nieuws in beeld heb gebracht en er over heb geschreven. Het blijft een raar fenomeen.
Inmiddels heb ik drie uitnodigingen gekregen voor televisieprogramma’s. Een daarvan heb ik al afgewezen. De overige twee zou ik tussen moeten kiezen want dat zijn concurrenten van elkaar. Maar beiden hebben een andere invalshoek.

Radio Veronica

Gisteren werd ik ook gebeld door een redacteur van Radio Veronica. Of ik mijn verhaal bij hun wilde doen. Ik dacht: een radiointerview , daar kan niet zo veel mis gaan. De redacteur vertelde dat het opgenomen werd, want dat zou handiger zijn voor de uitzending.
vanmorgen werd ik gebeld: “Met (*) van Radio Veronica. Je gaat zometeen praten met Rick van Velthuysen.  We zijn een vrolijk programma, dus het mag best een beetje los, maak gerust een geintje.” Ik kreeg meteen mijn bedenkingen. Het onderwerp leent zich niet echt voor een geintje vind ik, maar ik knalde er een vrolijk “Goedemorgen!” in.

Tokkies

Toen het gesprek met de DJ begon was meteen duidelijk dat hij mij een bepaalde richting in wilde duwen. “Zo dus wat was dat voor volk, wat waren dat voor malloten, wat een tokkies, vind je ook niet wat vind je daar nu van?”
Ik was op mijn hoede en was niet van plan om populistische uitspraken te doen. En dat lukte. Maar waarschijnlijk vonden ze dat toch een beetje saai en als Radio Veronica moet je natuurlijk een beetje voor opschudding zorgen.
Toen hij bleef hameren op de domheid van de betrokkenen zei ik: “Het is waarschijnlijk niet het meest intelligente volk, als het zich zo gedraagt.
En wat hoor ik in de uitzending? De vraag: “Wat vind je van die mevrouw die daar stond voor West-Papoea?” Mijn antwoord: “Waarschijnlijk niet het meest intelligent.”
Knippen in een interview kan, maar iemand zoiets in de mond leggen is schandalig.

Mediatraining

Gelukkig ben ik niet zo heel vaak onderwerp van het nieuws, dus ik schrijf me nog niet in voor de eerstvolgende mediatraining. Maar ik begrijp nu heel goed dat mensen die wel vaak in het nieuws zijn, mediatraining krijgen en voorzichtig zijn. Vaak gaat dat ten koste van de spontaniteit van het interview. Dat hebben we dus aan dit soort programma’s en mensen te danken.

Naiëf

Moet ik er nu iets aan gaan doen? De directie van Veronica bellen, zoals iemand voorstelde? Nee, ik denk het niet. Laat ik het maar niet groter maken dan het is.
Ik heb er weer van geleerd. Misschien ben ik naïef dat ik uit ga van de goede bedoelingen van mens en media.
Zojuist belde de NCRV voor een interview op Radio 1. De redacteur hoorde mijn aarzeling en ik heb hem het voorval uitgelegd.  Natuurlijk vond hij het ook schandalig.
“Maar wij zijn live, dus kunnen niet knippen.” Daar vertrouw ik dan maar op. Daarnaast is de invalshoek anders: het zou vooral over de journalistieke afweging gaan. Dus toch maar besloten mee te werken. Als je het wilt horen: Radio 1, NCRV Lunch, tussen 12.15 en 12.30.

Fotograferen

Van het incident bij NAC heb ik nog wel iets geleerd: je bent 1 á 2 dagen in het nieuws en dan is het voorbij.
Lijkt me prima. Dan ga ik maar weer eens iets fotograferen of zo.

Reactie Rick van Velthuysen: Ik heb het interview opgenomen. Redacteur knipt, heeft knipfout gemaakt. Tijdens uitzending moest ik iets anders luisteren. Niet gehoord.

Dank voor alle reacties. We zijn inmiddels een week verder, dus het lijkt goed om deze discussie af te sluiten. Nieuwe reacties worden niet meer gepubliceerd.

17 Responses to Zwarte Piet, the day after the day after. De Media

 1. Zo blijf je wel in het nieuws. Persoonlijk zou ik waken voor verleiding. Dat heb je gedaan, maar dan gaan ze er toch mee aan de haal. In mijn werk heb ik te maken met hoor en wederhoor, omdat ik mijn bestuursorgaan vertegenwoordig in bezwaar en (hoger) beroep. Een commissie of rechter onderzoekt en interviewt om alle feiten en omstandigheden vast te stellen en vervolgens een oordeel te vormen. Als voorbereiding doe ik ook onderzoek naar alle feiten en omstandigheden. De kunst is om met mijn vriendelijkste gezicht tactisch/strategisch door de materie te laveren en het doel te bereiken om een besluit ongewijzigd in stand te laten, daar waar dat terecht is. Goed ingevoerd in de materie zijn is noodzakelijk, zo ook bepalen wat je wel niet kunt/wilt zeggen.
  Niet altijd makkelijk.
  Succes ermee en ik ga zo meteen luisteren.

 2. Hoi Gerrit,

  Niet zo achterdochtig. Wij hadden niets kwaads in de zin en als het werkelijk zo geknipt is (dat trekken we nu na), dan schromen wij ook niet om onze excuses aan te bieden. Wij hebben geen enkel tendentieuze knip willen maken, als dit werkelijk zo is dan betreft het hier gewoon een menselijke fout en dat is al vervelend genoeg.

  Vriendelijke groet,
  Rick van Velthuysen

  • heusfoto says:

   Beste Rick,

   Dank voor je reactie en excuus voor mijn late reactie. Zoals ik op twitter al meldde, stromen er nogal wat reacties binnen. Het zijn er nu ruim 1500. En die kan ik niet blind publiceren.
   Mijn fout is dat ik jullie programma niet ken. Toen de redacteur mij vertelde dat het best vrolijk mocht zijn, had ik al mijn twijfels. Het is namelijk niet echt een vrolijk onderwerp.
   Toen jij vervolgens begon over tokkies e.d. was me duidelijk dat je me bepaalde uitspraken wilde ontlokken. Misschien hoort dat bij jouw programma, maar ik had niet zo’n zin om zulke uitspraken te doen.
   Zoals ik in mijn artikel schreef: Jullie hebben een antwoord gemonteerd achter een andere vraag, waardoor ik iets heel anders lijk te beweren. Als dat een fout is, lijkt me dat best toevallig, maar het zou kunnen. Hoe dan ook: ik vind het slordig dat een verhaal op die manier totaal anders uitpakt.
   Maar fouten maken is menselijk en in dat geval bied ik mijn excuses aan voor mijn reactie.
   Ik zou graag nog horen hoe het zit. Dan meld ik dat ook meteen via de sociale media.

   Met vriendelijke groet,
   Gerrit de Heus

   • Franky R. says:

    Beste Gerrit de Heus,

    Ik vind niet dat jij je excuses hoeft te maken. Meer dan eens heeft de “journalist” van Veronica laten doorschemeren, het gesprek te willen sturen.
    Jouw reactie was heel wat normaler, dan de -onterecht verontwaardigde- reactie van Radio Veronica!

    En dit zijn pro’s, geen amateurtjes die in hun vrije tijd radiomaken!

  • haes123 says:

   Zoals ik gisteren ook al twitterde, is hier volgens mij wel degelijk sprake van kwade opzet. Die “redacteur” heeft wel heel creatief geknipt: “(Het is) waarschijnlijk niet het meest intelligent(e volk, als het zich zo gedraagt).” Dus niet alleen het begin van de zin, maar vervolgens ook voor de buigings-e van het bijvoeglijk naamwoord. Dat kan alleen opzettelijk zijn.

 3. Wat lijkt me dat verschrikkelijk, wanneer je woorden zo misbruikt worden. Knap hoe je het toch maar laat waaien….en heel fijn dat je ook in een programma mag waarin niet geknipt wordt !!!

 4. laneathomas says:

  Persoonlijk reageer ik niet heel snel op een bericht, artikel of beeldmateriaal verspreid in de media. Dit verhaal nodigt echter uit om wél te reageren.
  Ik ben blij met het verspreide artikel over deze bijzondere mevrouw. Staande voor haar land, haar gevoelens en meningen. Wellicht niet helemaal het juiste moment, maar ze heeft alle recht daar te staan. Voor welk van haar gevoelens dan ook.
  Het asociale gedrag van de omstanders geeft mij een plaatsvervangende schaamte. Met tranen in mijn ogen heb ik dit tot mij genomen. En mijn neiging is deze mevrouw te vinden en haar een bloemetje te bezorgen met de woorden “Het spijt me.”

  Als ik dan vervolgens lees dat een radioprogramma van Veronica (!) het geheel totaal naar eigen smaak verdraaid, knipt en plakt, dan heb ik hier geen woorden voor.
  Het verspreiden van oordelen en veroordelingen… Waarom?! Is het spannend maken met onwaarheden zoveel beter dan het verspreiden van het werkelijke verhaal?

  Waar is het respect? Waarom maken we elkaar het leven toch zo zuur? Woorden en begrippen worden uitgebuit vanuit een gevoel van wantrouwen en angst.
  Als we nu allemaal eens wat aardiger zijn tegen elkaar. Wat vaker glimlachen naar iemand die je voorbij loopt. Of een goedendag wensen in het voorbijgaan. Het resultaat is een blik van verbazing veranderend in een lach. Wow!

  Speciaal voor de fotograaf cq schrijven van dit stuk, het spijt me dat dit is gebeurt. Bedankt voor het verhaal.

 5. Chiller666 says:

  vervelend dat je woorden zijn verdraaid. wel goed dat je er nuchter en pragmatisch onder blijft.
  ik ben in ieder geval blij met je verslaggeving. de telegraaf heeft hetzelfde item verdraaid weergegeven, alsof die mevrouw de boosdoener was en de pietendemonstratie had verstoord.

  verder vind ik de blog hieronder ook interessante informatie bevatten die waarschijnlijk het sentiment van de pietendemonstratie ook verklaart.

  er waren namelijk veel bekende en veroordeelde neonazi’s aanwezig. ook prominent op het podium.

  veel wijsheid !

  http://afanl.wordpress.com/2013/10/26/pro-zwarte-piet-manifestatie-orgie-van-racisme/

 6. Bogers says:

  Vind het nogal schofterig. Deze werkwijze mag wel bekend worden.

 7. Ellis' van Holland says:

  Ik kan maar niet begrijpen dat wij zo raar zijn ! ………soms schaam ik me ! Mensen zijn aan het doordraaien en das geen goeie ontwikkeling !

 8. Franky R. says:

  Bedankt voor je wijze les.
  Dus nooit ingaan op een telefonisch interview, wat van tevoren wordt opgenomen!

 9. Karen says:

  Als het hier een ‘menselijke fout’ betreft, dan is het waarschijnlijk niet het meest intelligente volk dat zit te knippen bij Veronica…

 10. Wel fijn dat West Papoea eindelijk eens in het nieuws komt. Laat dat dan maar het positieve zijn wat hier uit voort komt. De (West Papoea) petitie ging als een speer na je artikel!

 11. Anonieme Reporter says:

  Bullshit. bij Radio Veronica werken pro’s. Die maken dit soort fouten niet ‘per ongeluk’ en al helemaal niet bij een vooraf opgenomen uitzending die gemonteerd wordt voor uitzending – De pro’s bij een station van dat kaliber zijn bewust bezig met kijk- en luistercijfers, meer niet. Ethiek? Een stuk minder belangrijk als dat voor een saaie uitzending zorgt.

  Ik zie hier nog steeds geen excuses Rick, of houden jullie nog altijd vol dat dit een ‘toevallig foutje’ was?

  Gerrit, goed werk en laat je niks wijsmaken. Je dacht goed te doen en werd door de media weer eens te kijk gezet, as usual.

 12. Gerrit, ik vind het heel dapper dat je dit allemaal doet. Mijn complimenten!

  Ik schaam me diep voor wat er op dit moment allemaal gebeurt en denk dat het hoog tijd wordt om onszelf af te vragen in wat voor samenleving we eigenlijk willen leven. Een samenleving die mensen verdeelt in voor- en tegenkampen, of een samenleving waarin we met elkaar kunnen overleggen over wat wenselijk en aanvaardbaar is? Waarbij iedereen gehoord wordt om vervolgens samen naar een oplossing te zoeken. Dat is op dit moment ver te zoeken. Heel ver.

 13. heusfoto says:

  Beste mensen,
  dank voor alle reacties. We zijn inmiddels een week verder, dus het lijkt goed om deze discussie af te sluiten. Nieuwe reacties worden niet meer gepubliceerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: