Zwarte Piet, the day after

Demonstranten voor Zwarte Piet.

Demonstranten voor Zwarte Piet.

Misschien naïef, maar toen ik gisteren mijn artikel publiceerde had ik werkelijk geen idee dat het zoveel reacties zou oproepen.  Er komen ongeveer 100 mailtjes per uur binnen en de stroom tweets en retweets lijkt oneindig. Blijkbaar maakt mijn verhaal iets los.
Maar er komen ook opmerkingen en vragen. Daar wil ik hier zo goed als ik kan op ingaan:

Is er geslagen en/of geschopt?
Nee. In mijn blog schrijf ik dat ook niet, maar ik wil het hier nog een keer benadrukken.
De man op de foto was het meest agressief, maar hij werd door omstanders tegengehouden.

Hoeveel mensen waren er bij betrokken? Het ging toch niet om alle demonstranten?
Ik schat in dat er zo’n 30 á 40 mensen omheen stonden. Het was al wat later en er waren al best veel mensen vertrokken.  Volgens schattingen waren er in totaal zo’n 400 demonstranten.

In reacties lees ik regelmatig dat men mij een held vindt omdat ik ‘ingreep’.
Mensen, dat is heel erg overtrokken. Het enige dat ik deed was een hand wegtrekken en een opmerking maken in de trant van: “Doe even normaal” Ik schreef dat om aan te geven dat het lastig is om als fotojournalist om te bepalen wanneer je moet fotograferen of moet kiezen in te grijpen. Dus denken als mens of als fotojournalist. En voor de duidelijkheid: ik ben eerst mens en dan fotojournalist.

Waarom zouden we jou geloven, zijn er meer bronnen?
In het begin stond ik met nog één persoon met haar te praten. Toen de demonstranten erop af kwamen, ontstond er een felle ‘discussie’ tussen hen en de mevrouw. Vervolgens kwamen er meer demonstranten op af én meer mensen van de media.

Je verhaal is niet objectief.
Als fotojournalist schrijf ik af en toe voor mijn blog. Dat gaat dan meestal over fotografie of journalistiek. In dit geval wilde ik schrijven over de keuze van wel of niet ingrijpen als dat nodig zou zijn.  Maar ik merkte dat ik het gebeuren van me af wilde schrijven. Ik twijfelde zelfs of ik het zou publiceren. Maar wat ik schrijf over wat er met die mevrouw gebeurde, is zoals het was. Eerlijk en objectief. Ik heb het niet mooier of minder mooi gemaakt.
Wat je minder objectief zou kunnen noemen is mijn opmerking dat ik de reden van de demonstratie voor het behoud van Zwarte Piet minder belangrijk vind dan de reden waar die mevrouw voor demonstreerde. Sorry, ik ben ook maar een mens.

‘Pietitie’ heeft niets met deze demonstratie te maken.
Dat las ik later ook.  Echter. Toen de petitie werd aangeboden, sprak de presentator duidelijk van een gezamenlijke actie en noemde alle initiatieven op, waaronder de ‘Pietitie’.
Ik heb de organisator van ‘Pietitie’ gesproken en hem verteld dat ik het vervelend vind dat zij zo in het nieuws komen, maar hij heeft er ook begrip voor dat ik mijn werk doe.
En voor de duidelijkheid: de overige organisaties treffen ook geen blaam. Zij zijn niet verantwoordelijk voor die groep mensen die zich niet kan gedragen.

De demonstratie komt nu negatief in het nieuws.
Dat klopt en dat vind ik vervelend. Vooral voor het meisje dat de demonstratie heeft georganiseerd. Maar als fotojournalist breng ik de werkelijkheid in beeld, dus ook wanneer dat minder leuk is. Voor dit incident was er ook niets aan de hand. De sfeer was gemoedelijk en vrolijk.

Dan nog een opmerking van een journalist van De Telegraaf: “De Heus is een fantast.”
De journalist was niet aanwezig, maar baseert die mening op een filmpje op YouTube dat opgenomen is 8 minuten nadat ik mijn eerste foto maakte. Journalistiek hoogstandje.

Heb je nog meer foto’s? Vooral die de grote groep mensen laten zien?
Ja, die heb ik op mijn website geplaatst.
En daarbij wil ik meteen nog even duidelijk aangeven:

ER BERUST AUTEURSRECHT OP ALLE FOTO’S!

Een ieder die zonder toestemming een foto publiceert zal een schadevergoeding moeten betalen. Niet iedereen weet het of wil het weten, maar het staat gewoon in de wet.
Ik ben niet heel moeilijk of duur, dus neem even contact op als je foto’s wilt publiceren.
Dat is niet alleen een financiële kwestie. Maar ik wil ook weten waar een foto gepubliceerd wordt en in welke context.

De foto’s:

http://gerritdeheus.photoshelter.com/gallery/Demonstratie-voor-behoud-Zwarte-Piet/G00003isHUoi90jc/

Nog een update over de vrouw waar het allemaal om gaat, Tilly Kaisiëpo:

Zij belde mij zojuist en we hebben een leuk gesprek gehad. Het gaat goed met haar en ze is heel blij dat er aandacht is voor West-Papua.  Vanavond doet ze haar verhaal in Hart van Nederland.
Ik hoop dat ik jullie vragen voldoende heb beantwoord, maar anders hoor ik het graag.

Dank voor alle reacties. We zijn inmiddels een week verder, dus het lijkt goed om deze discussie af te sluiten. Nieuwe reacties worden niet meer gepubliceerd.

170 Responses to Zwarte Piet, the day after

 1. Klaas werkhoven says:

  Het getuigt van je moed en eerlijkheid dat je dit hebt gepubliceerd en en aanhangig hebt gemaakt als Mens sta ik volledig achter je keuze om op deze manier te handelen diep respect

 2. Elice Vink says:

  Gerrit geldt het auteursrecht ook op het delen van jouw bericht op FB??

  Elice Vink

 3. Pingback: Zwarte Piet | Gerrit de Heus

 4. Pingback: New Papua protest tijdens het nationale pieten protest - Grasfotografie

 5. Ina van Delden says:

  Dank voor de uiteenzetting…mijn maag keerde zich om bij het lezen van het hele relaas…over discriminatie gesproken…het zit helaas in veel mensen, ook al zeggen ze dat zwarte Piet niets met discrininatie heeft te maken…voor je het weet word je gelyncht…we zijn er niet ver van af…

 6. Ina van Delden says:

  Een aanvulling…het gaat echt niet alleen maar om een ‘kinderfeest’….

 7. Eva says:

  Je verhaal ontroert me. Het opent pijnlijk de ogen voor de bizarre werkelijkheid van twee ‘protesten’ zó verschillend qua urgentie en ernst.
  En voor jou mijn complimenten voor de manier waarop je vragen beantwoordt: rustig, niet verwijtend, beledigend of zelfvoldaan. Oprechte bewondering daarvoor!

 8. Leuk om te zien dat sinds jouw blog de petitie voor West-Papua er 80 bladzijden ondertekeningen bij heeft gekregen

 9. Noel says:

  Je hebt mijn inziens goed gehandeld,
  En wat die andere ‘journalist ‘ betreft : dat hij /zij zich eerst maar eens bekend maakt voordat je iemand beschuldigd van fantaseren.
  Gr. Noel.

 10. Anka says:

  Jeetje, das weer een waar staaltje van niet verder nadenken dan je neus lang is….of in iedergeval zo lijkt het.
  Vreselijk voor die mevrouw, die staat daar ook haar ding maar te doen.
  Inderdaad jammer van de menigte die er zo fel op reageert, ons land en samenleving zou zo veel leuker zijn als we sommige dingen zouden kunnen relativeren en iedereen in zijn waarde zouden kunnen laten.
  Ook iedereen een eigen mening te gunnen. Hoe moeilijk dat soms ook te begrijpen is.
  Ook ik ben voor zwarte piet….al was het alleen al om dat hij in onze cultuur vergroeid zit, maar als je er heel veel mensen pijn mee doet moeten we nadenken over een aanpassing.
  Dat zou naar mijn menig langzaam aan kunnen en vooral geldt daar ook…..laat iedereen het op zijn of haar manier invullen….wees verdraagzaam!! Fijn weekend,

 11. M.de Jager says:

  Wat je ook doet…het is nooit goed. Maar de handtekeningen stromen nu wel binnen op de petitie voor W-Papoea…en dat is positief !!!! Ben blij dat het goed gaat met Mevrouw Tilly, ik vind haar een heldin !!

 12. j. teeuwen says:

  Geachte Mevrouw Tilly Kasiepo, Er zijn momenten (veel helaas, en de laatste jaren steeds meer) waarin ik erg beschaamd ben een Nederlander te zijn. Ik hou van ons SInterklaasfeest met alles wat daar bij hoort (dus ook Zwarte Pieten) en ik vind het belachelijk dat mensen daar aanstoot aan nemen, zodanig zelfs dat ze een duur VN onderzoek laten starten. Maar als ik zie waar protesten toe kunnen leiden dan denk ik toch: mag ik een poosje op de maan gaan wonen?
  Ik hoop dat u zich heel erg gesteund voelt door velen die het met uw standpunt over Papoea nieuw Guinea eens zijn. En dat u geen nachtmerries overhoudt aan die onzinnige en mensbeschamende bedreiging die u hebt moeten ondergaan. En ik wens, met u en vele anderen, dat de VN zich alleen met echt belangrijke zaken wil bezig houden en zich niet met zoiets als nationaal erfgoed of tradities gaat bezighouden. Met de meeste hoogachting, Judith Teeuwen

 13. Pingback: Weblog Paulus Jansen » Waarom is deze man nog niet gearresteerd?

 14. Klaas Bakker says:

  Gelukkig ook een positieve kant aan dit verhaal. De petitie West-Papoea krijgt aandacht en wordt door velen ondertekend.

 15. wilpshaar says:

  Dankzij jou column heb ik de petitie ingevuld over West-Papua. Dank je wel voor het bekend maken hiervan.
  Het schijnt nu eenmaal normaal te zijn dat je je woede dan maar op een “toevallige” voorbijganger kunt afreageren, want dat voelt zo lekker als je iemand de boeman maakt. En vooral als je met een groepje bent. Ze mogen zich doodschamen en hoop dat ze er goed een nacht over nagedacht hebben en zich nog eens stevig achter de oren krabben.

 16. Imani says:

  beste Gerrit,
  je geeft ’t voorbeeld hoe we in een normale, beschaafde en solidaire maatschappij met elkaar omgaan. Dat is hopelijk geen utopie. Dank voor de moeite die je hebt genomen en neemt, voor de stof tot nadenken die je geeft. Ik hoop dat goed voorbeeld doet volgen, we zullen t met elkaar moeten zien te rooien en tot slot: vrijheid van meningsuiting geldt voor élke burger.

 17. MARCO says:

  Probleem oplosser:kunnen zwarte paardje rijden
  Het is heel eenvoudig komende 5 december
  zwarteklaas en zijn knecht de witte piet..

 18. DIDSBIAK says:

  Hartelijk dank voor het delen van dit trieste gebeuren. Als ik zo iets zie of lees dan kan ik me zo kwaad maken om dit soort ongerechtigheid en al helemaal om dit soort mensen. Ik vraag mij dan af of deze personen ook zo gereageerd zouden hebben als daar een blanke vrouw met de “Morning Star” vlag had gestaan. Hun reacties zegt mij dan ook veel over hun simpele denkwijzen. Je zegt het juist, “doe eens normaal”. Maar wat is tegenwoordig normaal? Ik zie dit steeds meer om mij heen en dat begon al met de komst van de PVV in de kamer. Mogelijk dat voorheen de mensen het alleen maar dachten en door Wilders uit die taboe zijn gekomen. Is dit nomaal? Het gaat wel die kant op. Dit schept wel duidelijkheid hoe mensen denken, wanneer anderen anders zijn dan zij zelf. En ik berteur het hoe jouw collega van de Telegraaf zijn mening weergeeft zonder alle ins en outs te evalueren.
  Nogmaals hartelijk dank!

 19. AC Hopman says:

  Ik mis het stukje dat de VN niets te maken heeft met ‘Zwarte Piet’ gebeuren. Mevrouw Sheperd heeft het briefpapier van de VN misbruikt. De VN zegt ook: wij hebben wel andere dingen te doen dan ons druk maken over een traditie in een land op deze basis, misschien als er minder Mevr. Sheperds zijn, dat de VN wel tijd heeft om zich te buigen over de missie waar Mevr.Kaisiëpo aandacht voor vraagt. Ik wens haar dan ook veel succes en vind haar dapper!

 20. Duidelijk verhaal! Ik hoop dat je foto’s gepubliceerd worden, en dat de mensen die er op staan zich zeer zeer zeer diep zullen schamen!!!!!

  Ook fijn om te lezen dat het met de mevrouw in kwestie goed gaat!
  Ik teken de petitie voor West-Papua!!!!!!

 21. gj van wijk says:

  Het is beangtigend hoe “gewone” mensen verblind kunnen zijn door hun eigen perceptie.

  De eenmans actie van mevr. Kaisiepo was de vervelende ervaring gelukig waard: in 2 jaar ca. 2500 handtekeningen en dan op pagina 25 de ommekeer, de petitie staat nu al op 160 pagina’s.
  Ben blij dat je via je blog en de link een positieve draai aan het gebeuren hebt kunnen geven.

 22. Gerard Casius says:

  Ik ben een Luchtmacht-veteraan van het conflict over West Niew-Guinea (1958-1962) en als gevolg daarvan een grote vriend van de Papoea’s. Ik ben ook een enthousiast supporter van Zwarte Piet.

  Onze Luchtmacht-Nieuw-Guinea reüniegroep geeft 4x per jaar een Nieuwsbrief uit. Zouden we uw artikel mogen overnemen voor onze (niet commercieel, doch alleen intern gepubliceerde) Nieuwsbrief?

  Bedankt,

  Gerard Casius
  De Hoge Bomen 3
  8271 RE IJsselmuiden
  038-331 0620

 23. Henk van de Peel says:

  Respect voor je objectieve verhaal en de aandacht voor deze vrouw die geen vlieg kwaad deed maar toch op een haar na het slachtoffer werd van een stel hooligans.
  Persoonlijk ben ik voor het behoud van zwarte piet maar zal nooit iemand beledigen, uitschelden of bedreigen die dat niet is.

 24. Herbie says:

  Mooi dat je het hier even uiteen zet. Wel triest dat het nodig is. Soms weet je gewoon niet meer wat je moet geloven.

  Ik ben zelf hier in den haag geboren maar mijn vader is van surinaamse komaf. Die hele zwarte pieten discussie is wat mij betreft onzin. We zijn ook opgegroeid met zwarte piet. Maar een discussie aangaan is onmogelijk. Als ik dan op websites wil komen waar ik piet wil LIKEN of of amdere pro piet sites. Word ik wel enorm afgeschrikt van de vele racistische reacties, dat ik me LIKE maar voor me hield, want blijkbaar zitten er een hoop racisten tussen die graag het voortouw nemen in deze piet discussie. Het is jammer, maar het doet me goed om de reacties van andere te lezen over de afshuw wat hier is gebeurt. Gelukkig zijn er ook mensen die wel nadenken en hun “hart” goed kunnen houden in deze zwar beladen pieten discussie.

 25. Paul Dee says:

  Fijn dat er ook een ander kant van het verhaal rondom ‘de Pietitie’ belicht wordt. Hulde voor de ‘nieuwe’ journalistiek!

 26. Ellen says:

  Een journalist van de Telegraaf noemde u een fantast?! Het moet niet gekker worden! De Telegraaf ís één grote boosaardige fantasie!

 27. Riny says:

  Blij dat het goed gaat met die mevrouw en dat ze nu ook aandacht voor West-Papua krijgt. Heel fijn dat dit zo bekend is geworden. Ik kan niet anders dan me afvragen hoe die mensen die zich zo misdroegen tegen deze mevrouw zich nu voelen – daar sta je dan op internet … zou het besef al aangekomen zijn dat dit niet normaal gedrag was? Wat zullen ze trots op zichzelf zijn.
  En mevrouw Kaisiëpo, laat deze mensen aub geen groot effect op uw leven hebben, er zijn gelukkig nog velen die niet zo denken.

 28. Gerda van der Oorddt says:

  Mijn complimenten voor je uitleg. En heel goed gereageerd op de mijnheer die de mevrouw beetpakte. Je weet maar nooit wat er daarna zou zijn gebeurd. Ik ga zeker “liken” Waarom kunnen de mensen niet gewoon van elkaar houden. Dan zou de wereld er toch heel wat vrolijker uitzien. Groetjes en nog een fijne dag Gerda van der Oordt,

 29. Wat zijn sommige Demonstranten dom en doof die vrouw demonstreerde voor West papoa en die achterlijke Idioten haar gaan molesteren, dus demonstreer maar weer hoe gek met zijn achterlijke Jas.

 30. Maria says:

  Een heel goed voorbeeld van hoe ongenuanceerd mensen kunnen reageren. Heel dapper van de heer de Heus dat hij dit aan de orde brengt.

 31. Hatice Sener - de Wilde says:

  Goed gedaan! Ik was er niet bij, maar vind het zeer objectief geschreven, als ik de foto’s bekijk en de reacties lees.

 32. John says:

  Er is ook een filmpje op YouTube

 33. Apri Ori says:

  Dank voor deze berichten over een dappere vrouw en een laffe man.

 34. Frederik says:

  Topwerk en goede uitleg!

 35. Ilonka Lauf says:

  Wat goed dat je hierover geschreven hebt! En ook erg fijn dat je met Tilly Kaisiepo hebt gesproken.
  Ik heb net meteen de petitie voor West-Papoea ondertekend. Hopelijk komt daar nu veel meer aandacht voor, dan levert alle ellende ook nog iets positiefs op.
  En ik hoop ook dat meer mensen zich nu realiseren dat ze erg uit moeten kijken voor ze iets doen of zeggen!
  vr.gr. Ilonka Lauf, Hilversum

 36. Guus lapre says:

  Ik vind je heel goed en je hebt inderdaad er een eerlijk objectief verhaal van gemaakt.. Ga je volgen

 37. Mezelf says:

  Hallo Gerrit,

  Even een aanvulling op één van de vragen.
  “Waarom zouden we jou geloven, zijn er andere bronnen?”
  Ja die zijn er zeker.
  http://afanl.wordpress.com/2013/10/26/pro-zwarte-piet-manifestatie-orgie-van-racisme/

 38. bob says:

  Jammer dat het zo moet lopen,de mevrouw was eigenlijk niet verstandig om alleen te gaan demonsteren waar een hele massa aanwezig is om voor een bepaald project te demonsteren.
  Gelukkig is er nog een persoon die optreedt om erger te voorkomen.En je moet inderdaad op dat moment kiezen om je werk tegaan doen als fotograaf of ingrijpen ter voorkoming .

  • Endie van Binsbergen says:

   Was de mevrouw eigenlijk niet verstandig? Ze het eens was met de demonstratie tegen het gezeur van de VN over zwarte piet – en ze had daar zelfs een heel goed argument voor. De onverstandigen waren die sukkels die dat niet wilden horen….

 39. Mary Kelder says:

  Het is een betreurenswaardig incident, maar ik ben blij dat jij er gewag van maakte. Nog blijer ben ik dat je eerst als mens gehandeld hebt en het niet hebt laten gebeuren dat de vrouw fysiek werd aangepakt! Ik vind ook dat je het als geheel netjes hebt aangepakt! Voor wat het waard is, wou ik je met deze reactie steunen als tegenwicht tegen al die zwartkijkers (excusez le mot) die jouw rapportage niet vertrouwen. Laten we elkaar de ruimte geven en elkaar steunen. Laat alle `ikjes` WIJ worden. Mijn moeder zei vroeger altijd `wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet`

  Hartegroet Mary Kelder

 40. Henri says:

  Ik volg de Zwarten Pieten discussie ook al enige tijd. Mij valt op dat die steeds grimmiger wordt. Hier dan dus zo’n voorbeeld. Goed dat je dit in de openbaarheid brengt. Het geeft weer eens aan wat voor kuddegedrag er soms de kop opsteekt. Hoop dat de aanwezigen hier nog eens over nadenken. Positief bij-effect is dat er voor die andere zaak dan ook ineens meer aandacht komt. Was hier in het geheel niet van op de hoogte.

 41. Goed dat je artikel zoveel heeft losgemaakt. Ik was er trouwens bij en kan je verhaal bevestigen.

 42. michiel says:

  Goed werk, duidelijk dus dat zwarte piet afgeschaft moet worden omdat er wel degelijk een discriminerend tintje aan zit

 43. Betse mijnheer De Heus; bijgaand mijn korte reactie: Chapeau voor Uw werk-optreden en commentaar achteraf.
  Wat een nuchtere en correcte benadering van e.e.a. Als iedereen in NL zich nu eens zo zou opstellen….
  En natuurlijk heb ik – ook groot supporterer van Zwarte Piet – de petitie voor West Papua getekend. Ga naar die mevrouw kijken op t.v.

  Vriendelijke groet en op mensen zoals U kan NL verder !!

  Jos van der Hoorn – Eexterveen.

 44. Richard says:

  Beste Gerrit,

  The day after en andermaal wil ik de aandacht vestigen op jouw foto met onderschrift.

  “Demonstranten voor Zwarte Piet.”

  Ook hier weer de inmiddels “roemruchte” agressieve man in grijze jas als pars pro toto, de prototypische “voorstander van Zwarte Piet”.

  Omdat je in dit vervolgverhaal – nu de eerste emotie wat is bedaard – deze man wederom het beeld laat bepalen, herhaal ik hier mijn vraag die ik eveneens stelde bij het vorige verslag:

  – Hoe weet je dat de man op de foto daar in actie was als “voorstander van Zwarte Piet”?

  Ik zie je antwoord (hier of in het andere topic) met belangstelling tegemoet.

 45. mia de bruijn says:

  Bedankt voor je duidelijk verslag lijkt me inderdaad moeilijk om soms de keus te maken of je moet ingrijpen.
  Ben wel benieuwd of die mevrouw vaker op het malieveld staat

 46. Canis Morsum says:

  Ik kijk nog eens goed naar de foto maar de demonstrant (West-Papoea) en de agressor zouden gewoon broer en zus kunnen zijn, raar. En Geriit, je hoeft je niet te verontschuldigen, je hebt prima gehandeld. Dat anderen nu vinden dat je overdrijft is omdat ze de pijn en schaamte voelen want ze lezen dingen die jij niet hebt geschreven.

 47. bert holtkuile says:

  Nou gelukkig levert het nu heel veel handtekeningen tegen het moorden in Papoea nieuw Guinea op

 48. Hanny du Fijn says:

  Wat kunnen mensen zich toch druk maken om niets??? Je hebt je best gedaan vind ik. Beetje dom vind ik dat Tilly geen ander tijdstip heeft uitgekozen, nu net op het verkeerde moment en op de verkeerde plek!

 49. lu vermij says:

  Tis wel duidelijk de foto van deze man met petje en grijze jas voor poging tot openbare mishandeling en intimidatie en het ontnemen van vrijheid van meningsuiting van deze mevrouw. Zo ook de anderen op de videobeelden. SchandAlig. Dit moet aangepakt worden en mag niet getolereerd worden.

 50. Ger says:

  In mijn optiek heb je met het plaatsen van de betreffende blog, en ook deze, een juiste keuze gemaakt. Helaas zullen de blinden altijd blind blijven en zich slechts laten adviseren door emoties, aannames en vooroordelen.

 51. susy says:

  Hallo. Ik ken tilly en haar dochters. Ik kom zelf ook uit delft. Ik heb het gedeeld en vele mensen ook. Zelfs anouk de zangeres.. ik heb het gedeeld om men te laten zien hoe ziek het wordt. Ze was daar niet voor zwarte piet…en om door zo een groep zo behandeld te worden is bah. Tilly is namelijk in delft een heel gewaardeerde vrouw. Die al jaren lang met kinderen werkt. Tranen in mijn ogen toen ik zag hoe ze haar eigen moest verdedigen. U bent geen fantast. U bent fantastisch. Dank u wel. Gr susy

 52. Lida Kersten says:

  Ik voel vervangende schaamte dat mensen zo, niet kritisch, meelopen met anderen en Tilly Kasiepo aanvallen dat ze daar staat. Zomaar aannemen dat het iets met hen te maken had. Tilly, chapeau dat je aandacht vraagt voor West Papoea. En mensen die zich misdroegen, schaam je! Lida Kersten

 53. Hansvieleers says:

  Zo zie je maar weer ,de onmetelijke,en mateloze ARMOE! In dit land, wanneer gaat het Zich ontwikkelen!

 54. Achsa Griffiths says:

  Ik schaam mij diep als Nederlander die ook de Pietitie heeft getekend dat een groep landgenoten iemand die alleen is en ook staat te demonstreren tegen de VN zo intimideert. Wat een lafaards. Ik ben heel blij dat je het gebeuren naar voren hebt gebracht. Je hebt groot gelijk dat als foto journalist die foto’s genomen hebt en gepubliceerd hebt. Als journalisten niet meer kunnen vertellen wat er gebeurd dan zal het niet meer lang duren en dan mag er ook niet meer gedemonstreerd worden. Ik hoop dat jij ook niet ophoudt met wat je doet door intimidatie. Heel veel sterkte en ga zo door. Net alles dat in Nederland gebeurd is mooi of fantastisch en als het slechte niet naar voren wordt gebracht verbeterd nooit iets maar verslechterd langzamerhand alles

 55. Magda Thomas says:

  n journalist van de Telegraaf die jou een fantast noemt…we houden het hier niet droog lol…

 56. Thijs Huijbregts says:

  wat een belachelijke situatie en geloof dat het moeilijk is dan niet in te grijpen, maar het moment vast te leggen. Van een journalist kun je die afweging begrijpen. Maar waarom niet (een van) de demonstranten de menigte opriep om de vrouw met rust te laten snap ik niet.

  De man met het petje die achter de vrouw aanging had wat mij betreft ook gelijk meegenomen mogen worden in (dan wel een ander) politiebusje. Wellicht dat de politie alsnog iets heeft aan uw foto’s om deze en andere op te sporen en (minstens) aan te spreken op hun gedrag.

 57. Addy van der Aa says:

  Mooi en duidelijk omschreven, ik had het nooit beter gedaan. Ik begrijp je dilemma en ben blij dat je het menselijke boven je beroep hebt gesteld. Die negatieve reacties krijgt men altijd. Kijk anders maar hoeveel reacties er op facenook over de peieten zaak ver beneden peil zijn. Ik ben blij dat dit uitgelicht is zodat menig mens een spiegel voorgeschoteld krijgt. Mooie blog, ik blijf je volgen, Addy van der Aa

 58. Hoi Gerrit, Ik vind het geweldig dat je dit hebt gepubliceerd. Ik ben zelf in Voormalig Nederlands Nieuw Guinea geboren en in 1961 naar Nederland gekomen. Ik ben van origine geen Papoea omdat mijn ouders uit Indonesië komen en na de overdracht naar voormalig Ned. Nieuw Guinea verhuisden maar heb mijn hart nog steeds aan( nu Irian ) verbonden. Ik heb daar ook hele goede vrienden wonen. Ik vind mevrouw Kaisiëpo een moedig mens en deel mijn gevoelens over Irian met haar.

 59. maluku says:

  weer van die lompe boeren die niet verder kijken dan hun eigen voordeur.
  respect voor Tante Tilly
  Menna Muria!!!!

 60. peter says:

  Ik was daar aanwezig. Even wat feitjes. Ik kan heel goed inschatten hoeveel mensen er waren en ik (1,90 mtr lang) kon de massa goed overzien en het waren ongeveer 3000 mensen. Deze vrouw kwam met een ander protest en waarom ook niet. Het ging niet over piet maar dat ben je dan ook niet verplicht en haar protest was goed gefundeerd maar toen een stuk of tien mensen haar aanspraken werd ze wel erg onvriendelijk en begon ze te raaskallen. Zelf heb ik geprobeerd met haar te praten maar ze werd onbeschoft en aggressief en toen een meneer aan haar mouw trok grepen anderen gelukkig in zodat het niet uit de hand liep. er is dus bijna niets gebeurt en nu is dit het gespek van de dag. Waarom waren wij daar? Mandy zag haar zusje huilen omdat het sinterklaasfeest drijgde afgeschaft te worden en dat wilde ze voorkomen en riep daarom nederland op om te demonstreren en dat wordt nu aan de kant gezet omdat er 1 persoon een geheel ander protest heeft en nu lees ik vanalles behalve waar we bijna allemaal voor waren gekomen. Er zijn geen relletjes geweest en het was gewoon leuk. Laat het in gods naam hierbij, dat doe ik ook.

  • Endie van Binsbergen says:

   Meneer, ik begrijp u niet. U was aanwezig en kon het goed overzien. Toch verbaasd het u dat een vrouw verbaal van zich afbijt wanneer zij door een groep wordt omringd. Neem even tien seconden voor dee suggestie: stelt u zich voor hoe u zelf zou reageren wanneer u ergens in uw eentje staat – en dan ineens omringd wordt door een groep boze mensen…..

 61. “Maar wat ik schrijf over wat er met die mevrouw gebeurde, is zoals het was. Eerlijk en objectief. Ik heb het niet mooier of minder mooi gemaakt.”

  Leuk en aardig allemaal, maar als ik dit stukje uit uw vorige bericht nog eens lees kom ik tot een heel andere conclusie.

  “De kleine vrouw wordt ingesloten als een prooi door een groep Hyena’s. In de blauwe ogen van de zwart geschminkte gezichten lijkt de haat zichtbaar. De ogen van de vrouw verraden niets anders dan angst.”

 62. Pan says:

  Bedankt Gerrit! Zet ‘m op Tilly!!

 63. Bedankt voor je duidelijk uitleg. Erg jammer dat in deze discussie en andere discussies er niet naar elkaar geluisterd kan worden; hoe erg je het ook oneens bent met een ander, moet je dat altijd doen, omdat de discussie anders helemaal niets waard is. Helaas is het generaal genomen al jaren zo in dit land.

 64. tijn says:

  Gerrit, ik vind het mooi hoe je heel objectief verslag hebt gedaan van deze, ook voor jou best emotionele, situatie. Ik snap echt niet hoe in een ‘beschaafd’ land als Nederland, deze discussie zo uit de hand heeft kunnen lopen. En dat er sneller naar agressie dan naar dialoog gegrepen wordt. Ook schrikbarend hoeveel racisme er nog aan de oppervlakte leeft, gezien de vele nare reacties.

  Maar… dankzij jouw bericht wel meer aandacht voor de petitie voor West-Papoea die ik dan ook meteen getekend heb.

 65. Jan houkes says:

  Compliment!

 66. Marco says:

  “Een ieder die zonder toestemming een foto publiceert zal een schadevergoeding moeten betalen”

  De auteur speelt iig niet voor Sinterklaas 🙂

 67. Wilma Groeneveld says:

  ik heb in elk geval de petitie ondertekend nadat ik je verhaal heb gelezen 😉

 68. Effe één andere vraag. Die aggressieve man, is die misschien van Indonesische komaf? Wellicht dat zijn aggresie daarvandaan kwam aangezien de moorden in West-Papua gerelateerd zijn aan die regio? Overigens vind ik de meneer in die fluoriserende jas ook onnodig agressief. Waarschijnlijk wel meerderen maar goed, dat soort geschreeuw kan ook intimiderend werken…

 69. Petra says:

  knap hoor, aanwezigheid, verslag, wel/niet inmengen, reactie op reacties, pfff.
  En fijn dat het object van je verontwaardiging, Mw. Kasiëpo van zich heeft laten horen.
  Een lichtpuntje: krijgen de Papuas misschien ook weer de aandacht die ze verdienen…

 70. Jago says:

  Mooie foto’s van de fotograaf, de racisten worden in beeld gebracht en heel de wereld kan ze zien, vooral de opa met pet en de man in het geel.

 71. JP says:

  FREE WEST PAPUA

 72. frieda bakker says:

  Goed zo, Tilly! Wij staan achter je! Respect voor alle mensen, blank of zwart, piet of niet!! |En wat goed dat je BLIJFT strijden voor je volk, dubbel respect voor jou en jouw volk!

 73. S.G. says:

  Het stukje wat u schreef met daarin : ze werd ‘slechts’ bedreigd, geïntimideerd, uitgescholden dat woordje slechts komt dan bijna over alsof dat dan wel getolereerd moet worden of wel moet kunnen ?!?!?!

 74. hminkema says:

  Objectiviteit bestaat niet in de journalistiek. Ook niet in de fotojournalistiek, die zich verbeeldt met een druk op een knop een ‘echt’ beeld van ‘de’ werkelijkheid te geven. Immers, de journalist kiest het onderwerp, het moment, en naderhand de uitsnede. En helemaal als de journalist daarna zijn foto’s gaat becommentariëren en in een – subjectief – verhalend verband plaatst.

  Dan helpt het niet om je journalistieke product achteraf te rechtvaardigen als ‘objectief’. Kom er gewoon voor uit dat *jij* dit verhaal belangrijker vond dan een verslag van de pro-Zwarte-Piet-demonstratie, dat *jij* koos om foto’s te maken van de confrontatie tussen mevrouw en een klein clubje demonstranten, dan *jij* dat blog inleidde met de meest gewelddadige foto, dat *jij* háár verhaal vertelt (“Daar staat ze dan” etc.) en niet zijn verhaal, dat *jij* het opneemt voor de zwakke eenling tegen de luidruchtige groep, dat *jij* “haat” suggereerde in de ogen van eerst ‘het groepje’, toen ‘de groep’ en toen de groep met ‘steeds meer omstanders’. Allemaal keuzes van jou, en allemaal niet objectief.

  Is dat erg? Nee, het is zoals je zegt: je bent ook maar een mens. Ken dus je eigen menselijke neigingen en beperkingen, kom er eerlijk voor uit, en verschuil je niet achter de idée-fixe van een ‘objectieve verslaggeving’.

 75. Dick Jense says:

  Breek me de mond niet open over de journalistiek van de Telegraaf! Een rel verslaan ze graag, en als het geen rel is, dan maken ze het er zelf wel van in hun berichtgeving. Zal beter verkooen nietwaar? Om kotsmisselijk van te worden. Grote waardering voor jouw handelen als fotograaf en je berichtgeven daarover. En ben het eens, de actie “Piettitie” moet los worden gezien van een stel raddraaiers dat al een waas voor de ogen krijgt als ze alleen al denken dat het “tegen” hun belang in lijkt te gaan.

 76. willeke says:

  Beste Gerrit,
  De nuchterheid waarmee je het artikel over zwarte piet schreef was voor mij erg fijn om te lezen. Hierin maakte jij zeker duidelijk dat je fotograaf bent maar ook MENS! De keuze die je moest maken, en die jij daarin gemaakt hebt siert jou als fotograaf en als mens.
  Bedankt voor deze kijk op de belangrijke dingen in het leven……
  Met vriendelijke groet
  Willeke Netel
  Een 28 jarige die met zwarte piet is opgegroeid maar die zich liever druk maakt om het welzijn van anderen op deze wereld!

 77. Stefan says:

  Ik vind dat je het juste hebt gedaan in deze instantie! Mensen die er niet bij waren hebben baat bij een verslag op afstand, al dan niet mt foto’s. Dat was niet mogelijk geweest als je meer actief betrokken was geweest. Ik vind het jammer dat deze hele Pieten discussie zo uit de hand is gelopen.

 78. Simone says:

  Dankjewel voor deze extra verheldering.
  Hoewel ik je juist dankbaar was voor jouw oog en oor, waardeer ik het dat je ook de misverstanden uit de weg wil ruimen.

 79. Marco Janssens says:

  Walgelijk, en waarom? Om een onschuldig kinderfeest dat door volwassen mensen verkeerd geïnterpreteerd kan worden. Voor kinderen is piet zwart van roet. Heb als kind niet anders gedacht, maar in deze wij/zij maatschappij wordt het alleen als olie op het vuur gebruikt. Ik schaam me als Nederlander dat deze vrouw op deze manier behandeld is en als dit soort gedrag nodig is om een inmiddels mega commerciële traditie in ere te houden, pas ik ervoor. Het veranderen van mijn profielfoto naar een Piet was bedoeld om aan te geven hoe belachelijk ik deze discussie vindt maar na dit “incident” is het eerder provocerend. Dus terug naar mijn eigen profielfoto en wel een zwart/wit foto om maar aan te geven dat ik kleur helemaal niet belangrijk vind. Peace 🙂

  Ps.

  Beste Gerrit,

  Held is misschien tè, maar ik ben wel enorm blij dat je deze dame een beetje beschermd hebt tegen deze idioot.

  Groet,

  Co Janssens

 80. Ilona says:

  Bedankt voor deze duidelijke reactie. En ik moest even glimlachen om de laatste paar zinnen 🙂

 81. Jammer dat dit gebeurd is. Die vrouw voerde in mijn ogen een terechte actie tegen Indonesië dat haar land Papoea-Nieuw-Guinea bezet houdt. En dat heeft helemaal niets te maken met de discussie rond Zwarte Piet.

 82. Marjan says:

  Deze vrouw kreeg op wel heel trieste wijze de zwarte piet toegespeeld. Respect voor haar. Goed om te lezen dat het goed met haar gaat. En de papoea-petitie getekend natuurlijk!

 83. Ik schaam mij ervoor om Nederlandse te zijn in dit geval, schandalig om die dame zo te behandelen, niet vragen waarvoor zij demonstreert, neeee,,,,,meteen oordelen en daarnaar handelen, typisch….Mevrouw namens al deze domme demonstranten mijn oprechte excuus.

 84. Auteursrecht? Daar zit je toch een beetje fout. De wet iets beter lezen ;). Degene op de foto zou zich kunnen beroepen op portretrecht.
  Maar verder ben ik gewoon van mening dat je een prima staaltje journalistiek tentoon hebt gespreid. Heel goed ook deze ‘day after’ te publiceren.

 85. RS says:

  De actie van mevr T Kaisiepo moest helaas een signaal afgeven omdat VN met ”maten meet” namelijk, dat Sinterklaas prioriteit krijgt.Dit doet me denken aan dhr C van der Klauw die tijdens Bevrijdingsdag op dezelfde wijze aandacht vroeg voor de moorden in Voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. Dhr van der Klauw werd afgevoerd door de politie en een dag lang opgesloten. Daarna moest hij 13 kilometer naar huis lopen.Ik heb medelijden met de bekrompen houding van mijn medeburgers. Ik heb nooit geweten dat je voor een dergelijk actie, Het Malieveld moet reserveren om je stem uit te kunnen brengen. Zelfs met acties, kunnen burgers niet meer naast elkaar staan. Wonen we wel in dezelfde wereld? Al decennia lang worden de Papoea’s vermoordt die ooit onder de Nederlandse vlag samen met de Nederlanders voor de Nederlanders hebben gevochten.Ik hou van het kinderfeest Sinterklaas, die ik in het land van de Papoea’s voor de eerste keer heb mee mogen maken. En samen zongen wij met de Papoea’s het liedje, ”Sinterklaas kom maar binnen met je knecht.”
  Ik maak een diepe buiging voor mevr T Kaisiepo.

 86. Ook ik ben een van die mensen die hebben gestemd op pietitie..maar na wat er gebeurde in Den Haag werd ik beschaamd..ben blij dat je dit vervolgverhaal schreef..al neemt dat niet weg dat wat er gebeurde niet kan en mag gebeuren.

 87. piet Leatemia says:

  Ehh.. nou heb ik dus twee foto’s van jou op FB gezet.. moet ik daarvoor betalen dan? Had er geen enkel idee van..

 88. jiomk says:

  De pieten demonstratie had een vergunning van de gemeente. Die vrouw niet. Zij verstoord opzettelijk andermans demonstratie. Als je met een Metallica-vlag naar Sensation gaat, wordt je ook omsingeld tot je weg gaat. Wat dit incident laat zien, is dat allochtone minderheden de meerderheid niet moeten provoceren, anders vallen er klappen. Die vrouw zit zelf fout.

  • René says:

   Als eenling is het niet nodig een vergunning aan te vragen. De vrouw stond dus in haar recht. Waarom zie je dit als als provocatie? Haar protest had helemaal niets met de zwarte piet discussie te maken.

 89. Fokke Kooistra says:

  Je verhaal heeft me diep geraakt, Gerrit!
  Vandaar dat ik het gedeeld heb op FB.

  Met jouw goedvinden deel ik dit ook.

  Fokke

 90. jonneke says:

  Bedankt voor je blog, je foto’s, en je reportage. Mag ik misschien 1 kleine image van deze foto’s op mijn blog plaatsen om mensen hier na toe te weizen?

 91. Jan Van says:

  Heel goed dat je het even uitlegt.
  Liever zo dan dat ik het in de MSM moet horen, want dan is 90% gelogen.
  Prettige zaken.
  Jan

 92. Patrick says:

  Dank je wel voor je blog. Een aantal vrienden en mij hebben het nu al een jaar over West-Papoea, maar het algemene publiek is totaal niet op de hoogte. Net als met de genocide in Birma destijds. Nu is er iets goeds uit deze demonstratie gekomen: aandacht voor West-Papoea. Daar word ik erg blij van!

 93. liesbeth says:

  ik ben reuze trots op je bericht geving. de manier waarop je verslag deed was redelijk objectief en je wist jezelf op de vingers te tikken. het is reuze moeilijk om in zo’n situatie niet te reageren of in te grijpen. ik ben blij dat dit bericht door kwam en ga t delen, want de zaak van de vrouw is belangrijk al niet belangrijker1.
  ps jammer dat je van de week niet naast me liep toen ik in Boedapest plots oog in oog stond met een neo nazi demonstratie incl hitler groet… 30 meter afstand genomen en toen heb ik een duidelijke tegengroet gebracht:met gesloten vuist omhoog…slim…nee, maar wel mijn punt gemaakt

 94. Bob van Verderop says:

  Het is ook verschrikkelijk hoe de Javanen tekeer gaan jegens de Papua’s in Nieuw-Gunea. In Oost-Timor (invasie 1975) zijn de Javanen ook tekeer gegaan.

 95. het gebeuren in en in triest , fijn dat je het nog even op deze manier neerzet , ik hoop hiermee dat ook de giftige omstanders kijken en schamen over het feit dat je snel kan oordelen over een ander maar niet kan luisteren naar een ander , wil je niets weten over een reden waarom iemand protesteert omdat jezelf bezig bent met je eigen , loop dan gewoon door en doe je ding ga je erop af uit nieuwschierigheid of je woede op iemand wil afschuiven ?? wees dan ook bereid te luisteren om tot de conclusie te komen dat er meer is deze vrouw en haar mede strijders is jaren bezig en niet die ene keer in het jaar , laat de VN zich bezig houden met martelingen en onrechtheden en laat een sinterklaasfeest voor wat het is…

 96. Liesbeth says:

  Ik vind je een held! Het verhaal greep mij erg aan, ik ben blij dat het goed met mevrouw gaat, en dat er toch iets goeds is uitgekomen. Aandacht voor West-Papoea

 97. Almere says:

  Gerrit ik ben blij dat je hebt ingegrepen en in de eerste plaats menselijkheid hebt laten zien. Top!

 98. samuel says:

  Ha Gerrit,

  Fijn dat je zoveel vragen beantwoordt.
  Waar ik me alleen wel zorgen over maak is de aandacht voor de man die zich agressief gedroeg. Ik ben bang dat andere mensen agressie naar hem gaan uitten. Zijn foto is erg duidelijk. Heb je hierover nagedacht?

  • heusfoto says:

   Ik had al die aandacht helemaal niet verwacht, maar het feit is dat ik in beeld heb gebracht wat er gebeurde, is in eerste instantie zijn verantwoordelijkheid. Ik vind het mijn verantwoordelijkheid om nu iedereen op te roepen geen gekke dingen te doen. Ik heb begrepen dat deze man zijn excuses aan wil bieden, maar ik weet niet of dat inmiddels gebeurd is. Het is de bedoeling nog een laatste artikel te plaatsen, daar zal ik zeker ook duidelijk maken dat ik hoop dat iedereen zich normaal gedraagt.

 99. Jammer dat het zo moest gaan zeg!
  Zo zie je maar weer:één op één kunnen mensen best leuk zijn,maar in een groep…
  Leuk voorbeeld hiervan is de film:Metropolis uit ,denk ik,1927!
  Massa hysterie ten voeten uit.
  Dus:KEEP CALM AND THINK!

 100. netje says:

  ik zou die klootzakken aanklagen en dan hebben ze het over Discriminatie van de pieten??
  ze zijn in iedergeval goed in beeld aanklagen dus!!!

 101. Henk says:

  Fascinerende reportage, een stukje volkswoede, de dreiging van uit de groep naar die ene vrouw. Volledig onschuldig, maar door de groep veroordeeld.
  Knap werk, ik mag hopen dat het deze vrouw niet weerhoudt haar acties te stoppen.

 102. bert van de kruijs says:

  ik ben blij dat je haar nog hebt gesproken, en weet dat het goed is met haar, ook fijn dat ze der verhaal heeft kunnen doen bij een ander TV programma, misschien dat er dan wel iets uit komt wat haar tevreden zal stellen in haar strijd tegen de gruweldaden in haar land, dit had totaal anders kunnen lopen, om een idioterie van een natie en een te ver uit de hand gelopen verhaal, over niet bestaande figuren die wij nou eenmaal in een traditioneel feest voor kinderen in kleurige kleding hebben gestoken om ze op te laten vallen als zijnde de Knechten van Sinterklaas

 103. Marco says:

  Helaas is dit het niveau waar een groot deel van Nederland naar is afgegleden. Dit is het mechanisme van ‘de meute’: een gezamenlijke frustratie wordt geprojecteerd op een enkel doelwit, in dit geval deze onfortuinlijke mevrouw. De vergelijking met hyena’s is helaas treffend en ik denk dat deze mensen niets anders rest dan zichzelf diep te schamen. Of eigenlijk wel: naar voren treden en excuses aanbieden. Dat zou van karakter getuigen.

 104. stasia08 says:

  Als schrijver ben ik onder de indruk hoe jij je talent gebruikt om op een verantwoordelijke manier je bijdrage te leveren aan een maatschappelijk debat. Pet af!

 105. Pat says:

  Goed dat er aandacht is voor de Papua’s, maar dat ligt allemaal politiek gevoelig dus wordt daar weinig tot niets aan gedaan. Zwarte pieten zijn nu een makkelijk doelwit. Vreemd dat een aantal demonstranten hun doel verlegden en de aanval verlegden naar een vrouw die ook voor haar idealen uitkomt. Zijn we dan toch niet zo tollerant of zijn deze mensen gewoon dom en weten ze niet wat ze doen, of snappen er niets van.

 106. Herman says:

  Goed verhaal. Dank voor het delen en het laten zien dat er snel een hysterische meute kan ontstaan.

 107. os61ts says:

  Netjes man, goede reportage. Petje af, hopelijk zien nu meer mensen bepaalde dingen in. Dat er meer aan de hand is in de wereld. Dan afschaffing van de zwarte piet….

 108. Flore W says:

  Ik heb bijde de stukken gelezen, ik wil hierbij mij dank aan je uiten. Ik weet dat je het daarom niet gedaan hebt en je misschien eigenlijk nog steeds twijfelt of je goed gehandeld hebt. dat terzijde..ik heb me niet in dit gedoe rond piet willen mengen omdat ik vind dat er belangrijkere zaken zijn op deze planeet. Het is gewoonweg fijn dat iemand deze dappere dame een stem heeft gegeven. Dus daarvoor mijn oprechte dank! keep up the good work!

 109. Dank voor je uitgebreide uitleg. Misschien niet zo leuk voor de mensen die kwamen voor de Peiititie, maar wel eindelijk aandacht voor de Papoea bevolking die wordt uitgemoord en waar nooit aandacht voor is. Hoop dat alle Nederlanders zich nu gaan verdiepen in wat er zich in het voormalige Nederlands Nieuw Guinea afspeelt en hoe Nederland haar handen heeft afgetrokken van de mensen daar. Tilly Kaisiepo: geweldige actie!!

 110. dutchmaninbelgium says:

  Ze was ook nog te gast bij zo:Raymann zondagavond. Daar deed zij haar verhaal. Zij komt in het begin van de show voor: http://zoraymann.ntr.nl/category/homepage/.

 111. Dirk Weyn says:

  ze was gisteravond ook bij Raymann

 112. sjakiez says:

  Ik hoop dat veel van de Pietitie tekenaars nu ook de petitie voor West-Papua gaan tekenen, is dit alles toch nog ergens goed voor geweest…

 113. Dankjewel Gerrit voor je verhaal ! Er is één mooi bijeffect van dit akelige incident. De moedige eenvrouwsactie van Tilly Kaisiëpo heeft extra aandacht gekregen voor de situatie in Nieuw Guinea.

 114. typisch een actie van PVV- en Telegraafadepten; ze zien een donker iemand en
  hebben hun oordeel klaar

  • Jan Van says:

   Dan hier nog maar eens…..
   “typisch een actie van PVV- en Telegraafadepten”.
   Mag ik u verzoeken de reactie van deze “Servaas” te verwijderen?
   Of is het de bedoeling dat we politiek gaan schelden?
   Een PVV-er houdt van álle mensen, Rood, groen of blauw…. maar PVV-ers zijn niet gék!
   En de petitie is inmiddels al lang getekend, maar ik snap niet waarom ik sinds 15 minuten bedolven wordt onder de herinneringen…

   • heusfoto says:

    Ik pas geen censuur toe. Er staan b.v. ook berichten tussen waarin staat dat ik een onzin-verhaal vertel. Dat laat ik ook toe. Het enige wat ik niet toe laat is grof taalgebruik.

   • Jan Van says:

    Dus Gerrit…..:
    “Ik pas geen censuur toe. Er staan b.v. ook berichten tussen waarin staat dat ik een onzin-verhaal vertel. Dat laat ik ook toe.”
    Als bijv NSB pratijken (Dit ging dan over bedreiging) jou in je schoenen worden geschoven…. en jij verwijdert dat dan … dan ben je bezig met censuur?
    Goed, dan is dat duidelijk en is het prijsschieten wederom op de PVV. Dank je voor deze bijdrage aan de PVV campagne…. Gelukkig zitten er niet van zulke tokkies bij de PVV.
    Mvg en prettige zaken.

   • Jan Van says:

    “Gelukkig zitten er niet van zulke tokkies bij de PVV.”.

    Hoho!!! Dit ging dus niet over jou hoor…..
    Wat ongelukkig uitgedrukt. Graag sensureren, Gerrit!! bij voorbaat dank… Jan

 115. Leo tk says:

  Ik vind het fantastisch dat je hier aandacht aan beteedt. Natuurlijk ook de aandacht voor Nw Guinea, maar vooral voor de heftige benadering van deze vrouw. Prima om te demonstreren voor het behoud van zwarte piet, maar het agressief benaderen van een eenling slaat nergens op. ,!!

 116. Gerard Schutte says:

  In eerste plaats mens, daarnaast fotojournalist. Mooi.
  Mooie actie. Held? Hmmm, gewoon menselijk!!!

 117. FM Pellicaan says:

  al die Nederlanders moeten zich schamen dat ze Tilly Kaisiëpo aan durven aan te raken laat staan aan die vlag zitten ,ze moeten iets doen aan vaderlandse geschiedenis ik ben een veteraan die van de Nederlandse regering naar Nederlands Nieuw Guinea moest ,en zij is de dochter van de president in balling schap

 118. FM Pellicaan says:

  IK SCHAAM ME DAT IK NEDERLANDER BEN

 119. Gabriëlle says:

  Zogenaamde kindervrienden die een donkere medelander de stuipen op het lijf jagen. Hoe harteloos! Ze stond daar voor een veel grootser ideaal. Wat ik daarvan vind is niet aan de orde Die vrouw wil haar eigen stukje land terug, niet meer en niet minder. Gevangen tussen “zwarte piet-aanhangers” die zich kennelijk bedreigd voelen door haar aanwezigheid maar wie bedreigd nu wie? Beschamend!

 120. Anneke K. says:

  Beste Gerrit, bedankt voor je goede verhaal. Het maakt duidelijk dat niet iedereen de mening van een ander kan respecteren. En dat in dit geval is uitgegaan van een vooroordeel: ze is zwart, dus ze zal wel tegen zijn. Mijn vader komt uit de Molukken, de ‘provincie’ naast Papoea. Wij noemen ons ‘bruin’ en niet ‘zwart’. Ik weet niet hoe Paoea’s zichzelf omschrijven.

 121. Tony says:

  Ik hoop dat jij niet de enige was die deze mevrouw wilde helpen. Mensen moeten toch beter hun verstand gebruiken.

 122. Wouter says:

  Helder, mede-journalist. Ik zie je worsteling met je taak als journalist en met je gevoel als mens-zijn. Maar je hebt juist gehandeld. Houd dit vol.

 123. Annemiek van der Elst says:

  Ik was er zelf bij op het malie veld en heb totaal niks van en heb heel die vrouw met haar vlag strijdend voor west Papua niet gezien. Het was gewoon een leuk Sinterklaas feestje met heel veel sinterklaas liedjes zwarte Pieten, en o.a. een ludiek wie is de beste Zwarte Piet verkiezing. Zwarte Piet moest zaklopen, taai taaipop eten en daarna fluiten strooien en meer van die oud Hollandse grapjes. Heel merkwaardig vind ik ook dat zaterdag niks over de dame met haar vlag en strijd voor West Papua in het nieuws was pas zondag avond laat in hart van Nederland en vanmorgen dat geeft toch te denken.

  • heusfoto says:

   Het speelde zich een aardig eindje van het podium af. Dat het niet op tv is, betekent niet dat het niet is gebeurd. Ik neem aan dat je de video’s en foto’s inmiddels gezien hebt?

   • Annemiek van der Elst says:

    Ik krijg sterk de indruk dat nieuws gemanipuleerd wordt. Ik was er bij niks van die actie voor west papua gezien. Ze wilde er aandacht voor en dat, hebben ze dus nu over de ruggen van het kinderfeest. Zo zit de nieuwsgaring kennelijk in elkaar.

   • heusfoto says:

    Ik was er ook bij. Zie de foto’s en filmpjes. Dat jij het niet gezien hebt, betekent niet dat het niet gebeurd is.

 124. piet haalderink says:

  Ik mag aannemen dat de politie niet hoeft te betalen voor de jouw foto’s om de duidelijk herkenbare mensen aan te houden die haar hebben lastig gevallen?

 125. Vanormelingen says:

  Dank je voor deze info. Vind heel belangrijk en het bevestigd nogmaal hoe gevaarlijk het effect menigte en groep kan zijn. Zeker als men spontaan reageer zonder eerst te informeren;

 126. Henk der Niederländer says:

  Ik had het artikel ook gelezen wat door de AFA geplaatst was, waarop Ik dus op mijn manier reactie gaf (je kent me Frans)
  Maar in het artikel van AFA kwam naar voren dat de mensen die deze vrouw belaagden hoofdzakelijk PVVers waren gesteund door neo nazi’s en AFA kennede wist Ik het toen dus wel

 127. Gerrit N. says:

  Dit is het toppunt van hypocrisie. Even mijn reactie op dit bericht over de pro-zwarte pieten dag. Waardeloos dat de mensen deze vrouw zo hebben aangepakt zonder met haar in gesprek te gaan. Die arme vrouw stond daar omdat zij iets gemeenschappelijks had te delen. Maar de egoïstische superioriteitsgedachte en het macht van het getal verstikte de vrouw, die enkel en alléén maar iets gemeenschappelijks te delen had. Zelfs het optreden van de politie roept bij mij nu vraagtekens op.
  De vrouw maakte van de pro zwartepietenactiegedoe duidelijk geen issue, en had wel duidelijk een punt over de financiële besteding van de VN. Zij wilde daar staan omdat zij iets gemeenschappelijks te delen had, enkel en alleen over de bestedingspatroon van de VN, waarbij de vraag gesteld mag worden aan welke prioriteiten de VN belang hecht. Beide partijen kwamen elkaar tegen op het kruispunt wat heet Malieveld. Maar de belagers begrepen er geen zak van. En de reactie van de belagers heeft mij uitgenodigd om hierop te reageren. Ook met dank aan de (foto)journalist.
  Over de hele wereld doet Nederland vroom, en hebben het altijd over mensenrechten en zijn dan tegen racisme (voorbeeld de Nederlandse acties op de mensenrechten in Rusland, China en Afrika en ook over het voormalig Belgisch Kongo), maar vergat de eigen voor- en achtertuin op orde te brengen. In plaats van met de vrouw in gesprek gaan, voelden de belagers van deze vrouw, zich bedreigd in hun zogenaamde culturele kerngevoel en waarde. Wat Balkenende destijds ook noemde, de zogeheten Nederlandse VOC-gedachtegoed en mentaliteit. Dus deze belagers voelden zich in hun “VOC-gedachtegoed en mentaliteit” duidelijk aangetast!
  Ik zou de belagers willen meegeven verdiep a.u.b. in uw eigen geschiedenis, die een zwarte bladzijde is op de Nederlandse geschiedenis waarvan het eindproduct niet verder reikt dan uw eigen voor- en achtertuin! M.a.w. de belagers van die vrouw vergaten de reden van de aanwezigheid van Papoese, Surinaamse, Antilliaanse, Molukse en Indonesische mensen in hun eigen voor- en achtertuin en ga dan pas, voor deze mensen, wat voor mij een echte zaak is, op het Malieveld staan.
  Deze domme (pro zwarte pieten)actie van de belagers en de politie roept bij mij iets op van wat ik verdrongen had. Toen ik in de eerste vervolgens de tweede klas van de lagere school zat, zeiden een aantal Nederlandse (blanke) kinderen tegen mij; mijn papa en mama zeggen, dat jij “onze knecht bent” , en een aantal jaren later werd mij door een (blanke)collega, tijdens een nachtdienst te verstaan gegeven werd dat, God de blanke mens heeft gemaakt om over de zwarten/donkere volkeren te domineren, en dat Sinterklaas niet voor niets een knecht heeft??? Het zit dus ingebed, wat heet cultureel goed. Dat waren dus de kinderen van toen, de volwassenen van nu, die totaal niet het besef hebben wat zij hiermee met die ingeslopen voedingsbron “in de kernwaardes en gevoelens van het mens” kunnen aanrichten. Dit heb ik dus mijn hele leven meegedragen! De zelfde volwassen mensen(wereld) en zijn belagers, voelen zich dus nu in hun zogenaamde culturele kernwaardes en gebruiken aangetast. Hoezo dan, acties t.b.v. mensenrechten en anti racisme!! “Auw” dat doet pijn om op dat punt te moeten komen over je “eigen kerngevoel en gedachtes, wat de voedingsbron is van je zogeheten VOC gedachtengoed en mentaliteit, door anderen te onderdrukken. Dat is het dus. Dus als ik het goed begrijp, in het begin van de decembermaand knechten en tijdens de kerstdagen je handen in het onschuld wassen. Het toppunt van Hypocrisie is dus bereikt”!
  Dan het optreden van de politie, zij haalden de vrouw weg, omdat haar veiligheid, zogenaamd in het geding kwam. Het had andersom moeten zijn. De politie had haar juist in bescherming moeten nemen!!! Want ook zij had het recht om te demonstreren. En stond ook op dat zelfde kruispunt, waar de politie beter had moeten regelen. Het macht en de druk van het getal speelde hier duidelijk een rol en misschien ook de afkomst van deze persoon in de functie van politieman/vrouw.
  En nu worstelen in de diplomatieke prikkelen tussen de grote reus Rusland. Een grootmacht die de kleine macht, afhankelijk maakt. Een positie ….die de vraag roept, hoe dat echt aanvoelt?
  Beste belagers, en sympathisanten die hun gedachtegoed delen, het gaat alleen maar hierom, dat een kind geleerd wordt een onderscheid te maken tussen huidskleur en positie (Zwarte Piet v.s. Sinterklaas// Bad Guy vs Good guy, meester t.o.v. zijn slaaf!!!) Kinderen zijn ook meestal nog onschuldig. Later vormen zij een mening. Aan die basis van hun kernwaardes hebben zij een vrijbrief van volwassen om te discrimineren, dit alleen maar omdat, weet je het nog; “omdat jij donker bent en per definitie onze knecht bent!!!” en later mij, tijdens de nachtdienst verteld werd door een (blanke gelovige) collega, dat God de blanke mens heeft gemaakt om over de zwarten/donkere volkeren te domineren, en dat Sinterklaas niet voor niets een knecht heeft???
  Afschaffing van slavernij deed toen zijn intrede, waarom? Omdat tijdens de onderdrukking onderscheid gemaakt werd tussen twee kleuren, posities en vanuit die positie anderen werden geknecht. Zie de onderdrukte volkeren en rassen tijdens de VOC en slavernij! Dus duidelijk een roep om dat ene cultureel besef en duurzaam reactie. Dus beste belagers, wat een domme actie naar die Papoese vrouw. Deze mevrouw van Papoese komaf voelde zich werkelijk bedreigd. Hiermee breng ik u terug naar slavernij en VOC-periode waar alleen maar sprake was van het onderdrukken van een ander ras en volk vanwege financieel-economisch gewin. De mensen van deze onderdrukte volkeren werden tegen hun wil afhankelijk gemaakt, alleen maar om de monopolypositie van verdeel- en heerspolitiek, tijdens die VOC-tijd en slavernij, te waarborgen. Generaties verder bevinden de kinderen en (achter)kleinkinderen in uw voor- en achtertuin wat mag heten, donkere (m/n)edelanders. Belagers, hoezo snappen jullie wat over verantwoord historisch cultureel besef?
  Dan de reactie van burgemeesters in Nederland die zeggen nu vooralsnog niet te willen reageren, omdat zij tijd voor hun zelf nodig hebben. Dit natuurlijk in afwachting van de uitkomst het VN-onderzoek.
  En mensen c.q. organisatie die een referendum houden, zijn bewust van het macht van het getal.
  Dus eerlijk en objectief, zijn deze schijnheilige acties werkelijk niet. Dan ook nog een petitie aanbieden en aan wie of welk volksvertegenwoordiging??

  Mensen kap hiermee, neem a.u.b. het voortouw met een verantwoord stukje cultureel besef, en laat je werkelijke mentaliteit zien als medemens, en niet de mentaliteit die niet past in je schijnheilige denkwereld van hypocrisie, maar eerder in de tijd van hier en nu . Misschien moet je wel bijstellen en is hierbij de vraag, of je wel wil bijstellen. De nazaten van de onderdrukten hebben zich “moeten “ bijstellen, keer op keer!!! Denk maar aan de rechten van de mens en werp uw blik op de slavernij en VOC tijd. Mensen werden slaafs gemaakt, om vervolgens geknecht te worden, met inachtneming van hun huidskleur. Per definitie zie je op prent/printplaatjes waar ook er wereld, donkere mensen die stroppen om hun hals kregen om vervolgens te worden afgevoerd. De posities waren dus duidelijk. De meester en zijn knecht(en). De jonge slaven die slaafs werden gemaakt, zij werden onderdrukt in hun menswaardigheid. De slaven en onderdrukten van toen werden geknecht, hun kinderen en (achter)kleinkinderen bevinden zich nu in uw voor- en achtertuin, en hebben zich in al die jaren constant moeten bijstellen in een omgeving wat niet van hun is. Tegen wil en dank hebben zij zich al dan niet gedwongen moeten aanpassen en zijn geïntegreerd… etc. Daarom stond die mevrouw ook op diezelfde kruising. Zij voelde zich geaccepteerd in een omgeving waarin wij leven en stond daarom ook op die kruising (wat Malieveld heet)had ook een doel die gezamenlijk kon gaan. Dat werd in een keer weg gevaagd door de meester (het macht van het getal en (gedachtegoed van de meester). En nu vraag ik aan de belagers, zonder te bagatelliseren of weg te wuiven, om vanuit hun verantwoord historisch besef, begrip en een duurzaam reactie te tonen, waar wij met zijn allen als volwassenen en onze kinderen gezamenlijk kunnen leven!

  Met vriendelijke groet,
  Gerrit N.

 128. Cindy Ooijen says:

  wat een verschrikkelijk dom schaapvolkje t,is te erg voor woorden

 129. Jantien says:

  Silver lining: De West-Papoea petitie heeft inmiddels ruim 27.000 ondertekeningen. Dit waren er een paar dagen nog geen 3.000. Dat was niet het geval geweest, als Tilly daar niet had gestaan of als jij dit incident niet verslagen had.
  Jammer, dat veel mensen de West Papoea petitie getekend hebben, uit schaamte voor hun medemens, of uit steun voor de belaagde Tilly, maar uiteindelijk maakt dat voor Tilly en andere West/Papoeanen (???) niets uit. Elke stem telt!

 130. dimphy says:

  Dank je wel! Ik ben ontroerd door je betrokkenheid.

 131. saskia says:

  is toch te zot voor woorden dat een agentvdr meeneemt voor dr eigen “veiligheid”ipv dat rare blonde wijf en die agressieveling aanpakken dat kan ook door ze onopvallend te benaderen

 132. leontunr says:

  Niets dan lof over wat je geschreven hebt. Het is wel duidelijk, hoezeer de mens een volger is, op het gevaarlijke af!.

  • Fleur says:

   Zonder het kuddegedrag van de mens was überhaupt de hele Tweede Wereldoorlog niet mogelijk geweest. Over gevaarlijk gesproken… 😉

   • Fleur says:

    Maar het zou fijn zijn als we er een positieve draai aan kunnen geven… Dankzij dit incident en de explosie aan reacties ‘volgen’ wij Gerrit in een tegenreactie door de petitie voor West-Papoea te tekenen.

 133. Gina says:

  Ik vind je een held! Door deze aandacht voor Tilly komt er misschien ook wat meer aandacht voor West-Papoea, mijn geboorteland.

 134. Jan Van says:

  “typisch een actie van PVV- en Telegraafadepten”.
  Mag ik u verzoeken de reactie van deze “Servaas” te verwijderen?
  Of is het de bedoeling dat we politiek gaan schelden?
  Een PVV-er houdt van álle mensen, Rood, groen of blauw…. maar PVV-ers zijn niet gék!
  En de petitie is inmiddels al lang getekend, maar ik snap niet waarom ik sinds 15 minuten bedolven wordt onder de herinneringen…

 135. Fleur says:

  Steun aan Tilly Kaisiëpo! Wat een vieze groep mensen, zeg! Ik roep altijd dat je beter VOOR iets kan zijn dan TEGEN iets. Maar als het zo moet kan ik niet anders zeggen dan dat je beter TEGEN racisme kan zijn dan VOOR Zwarte Piet. Al hebben die twee naar mijn mening niets met elkaar te maken. Maar dit soort mensen maken het wel erg lastig om die twee van elkaar gescheiden te houden.

 136. Tibor says:

  Fortuyn zette het in, Wilders gaat erover heen, Nederland gaat steeds meer op Duitsland van 1933 lijken, ik schaam me diep Nederlander te zijn.

  • Jan Van says:

   “Fortuyn zette het in, Wilders gaat erover heen, Nederland gaat steeds meer op Duitsland van 1933 lijken, ik schaam me diep Nederlander te zijn”
   Wat zit je nou te zeikstralen, Tibor?? Wat ben je mensen aan het wegzetten? Wat doe je racistisch? Waarom zit je zo boordevol haat, Tibor? Waarom heb je gisteravond de melkboer vermoord? (bijna net zulke domme opmerkingen als die van jou)
   Wat heeft dit hele gebeuren nou te maken met de PVV, idioot??
   Ziet er meer uit dat het links schorem was…..

 137. Endie van Binsbergen says:

  Respect voor de manier waarop je de berichtgeving hebt aangepakt, vooral ook voor je reactie hier op alle vragen en opmerkingen die je ontving. Je kreeg het voor elkaar om tegelijkertijd een mens en een journalist te blijven tijdens deze absurde situatie van velen tegen een. Respect ook voor Mevrouw Kaisiepo! Fijn dat deze ellende er toe leidde dat velen de petitie voor West Papua hebben ondertekend. Ik was als kind dol op zwarte piet, het heeft mij gelukkig geen negatieve schreeuwer gemaakt.

 138. sjakiez says:

  Als nu 10% van de Pietitie-likers nu ook de de West-Papoea petitie tekenen dan zijn het er meer dan 200.000 en moet de regering ook écht wat gaan doen. Dat moeten we toch kunnen met zn allen? Haar zaak haat immers wél ergens over
  https://www.facebook.com/papoeatitie

 139. Marj says:

  Met verbijstering lees ik je blog terwijl ik als Nederlander in West Papoea verblijf….

 140. Siebe Dijkstra says:

  Geweldig dat er nu aandacht is voor een volk dat sinds 1963 minstens 200.000 doden heeft te betreuren in de Indonesische provincie papoea het vroegere Nederlands Nw.Guinea.Nederland heeft een grote schuld; onze handtekening staat onder het verdrag van Nw.York, maar doet NIETS. Toch hebben we goed nieuws, sinds een paar maanden is er een burgerinitiatief gaande om 40.000 handtekeningen te verzamelen zodat de minister en de tweede kamer wel moeten luisteren.Het gaat niet om de oude sympatie betuiging van een paar jaar gelden maar een echt officieel wettelijk verplicht burgerinitiatief. Wellicht kunnen mensen die de oude sympathiebetuiging getekend hebben ook hun handtekening zetten onder dit burgerinitiatief.
  Het is te vinden onder:www.papoeahuis.nl

 141. Oridek Ap says:

  Beste Gerrit,
  Wij zijn jou erg dankbaar voor het feit dat je onze oma/moeder hebt verdedigd. Het was anders afgelopen als wij er bij waren geweest. Hartelijk dank voor jouw moed.
  Namens het vergeten volk van West Papua,
  Oridek Ap

 142. heusfoto says:

  Beste mensen,
  dank voor alle reacties. We zijn inmiddels een week verder, dus het lijkt goed om deze discussie af te sluiten. Nieuwe reacties worden niet meer gepubliceerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: