Werken aan je bedrijf

Toen ik in 1992 mijn bedrijf begon, zag de wereld van een (journalistiek) fotograaf er heel anders uit. Eenvoudiger vooral. Een businessplan had ik niet. Was ook niet nodig, want het idee was simpel: ik maak foto’s, ontwikkel de film, druk de foto’s af, breng ze naar de opdrachtgever en stuur een rekening.

Inmiddels is er veel veranderd. Zwart-wit werd kleur, analoog werd digitaal en de doka werd ingewisseld voor een computer.
Die ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat de professionele fotografie niet alleen meer voorbehouden is aan vakmensen. Vandaag de dag kan iedereen zich vestigen als fotograaf. Investeren is amper nodig, want met een digitale camera en een computer, ben je al een heel eind.
Mede daarom wordt de markt overspoeld door fotografen en staan tarieven onder druk. Daar is natuurlijk niets mis mee, we leven in een vrij land. Maar het betekent wel dat fotografen zich meer en meer bewust moeten worden van het feit dat ze óók ondernemer zijn. Met alleen creativiteit red je het niet meer.
Zelf ben ik daar ook mee aan de slag gegaan. Door opleidingen te volgen op het gebied van journalistiek en multimedia, kan ik méér bieden dan alleen foto’s. Ik lever nu complete producties van tekst en fotografie én ik ben vorig jaar een nieuw bedrijf begonnen dat zich richt op het maken van multimedia-producties: Narratus Multimedia.

Alleen
Maar één ding is nog hetzelfde: mijn eenmanszaak. Ik werk alleen. Dat heeft zijn voordelen: Je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen en dat biedt veel vrijheid. Maar er is ook een groot nadeel: je staat er alleen voor. Nieuwe plannen maak je alleen, beslissingen neem je alleen. Bij mij slaat de twijfel dan wel eens toe. Is het wel zo’n goed plan? Is het wel de juiste beslissing?
Omdat ik het prettig vind om van gedachten te wisselen met andere ondernemers, ben ik lid geworden van een netwerkclub voor ondernemers: BNI De Valken.

Openbaring
Bij BNI ontmoette ik ook Michiel van de Weijer, partner bij Claassen, Moolenbeek & Partners. Michiel helpt ondernemers werken áán hun bedrijf in plaats van ín hun bedrijf.
Toevallig had ik op dat moment grote plannen. Ik was bezig met een nieuw grootschalig project en had dringend behoefte aan een klankbord, iemand die structuur kon brengen in een overvloed aan ideeën.
Ik besloot Michiel in te huren en heb daar geen moment spijt van gehad. Wat een openbaring. Michiel is iemand die kritisch, maar met een frisse blik naar je plannen kijkt, daar structuur in aanbrengt én zelf met goede ideeën komt. In een paar uur heb ik heel veel van hem geleerd.
Inmiddels ben ik, op advies van Michiel, begonnen aan het schrijven van een businessplan. En in de nabije toekomst zal ik Michiel zeker weer inhuren voor advies.

Workshop
Ik wilde deze informatie delen omdat ik denk dat veel ondernemers, beginnend of ervaren, de deskundige hulp kunnen gebruiken van Michiel.
Binnenkort start hij met een driedaagse workshop ‘Businessplanning’.
Tijdens die workshop leer je alles over het schrijven van een goed businessplan. Onder begeleiding van Michiel werk je aan het plan en er is veel gelegenheid om met elkaar én met Michiel  te klankborden.
Tenslotte leer je hoe je het plan en je bedrijf kunt presenteren bij bijvoorbeeld een samenwerkingspartner, een prospect, een bank of een investeerder.

Deelnemen
Voor BNI-leden uit de regio’s Den Haag en Rotterdam biedt CM&P Den Haag deze workshop aan tegen een aantrekkelijk tarief.
De workshop kost nu slechts € 375 (excl. BTW) per deelnemer. Dat is inclusief materialen, zaalhuur, koffie, frisdrank, lunch en afsluitende borrel.
Alle dagen beginnen om 9.00u en eindigen om 16.00u. De locatie is het trainingscentrum van BNI Den Haag-Rotterdam aan de Schieweg 93, 2627 AT, Delft.
De workshop is verdeeld over drie maandagen: 10 december 2012, 7 januari 2013 en 21 januari 2013.

Er is slechts plek voor maximaal twaalf deelnemers, dus schrijf je snel in. Betaling dient vooraf plaats te vinden om deel te kunnen nemen. BNI-leden kunnen zich hier inschrijven: admin@bni-denhaag.nl of admin@bni-rotterdam.nl

Wanneer je geen lid bent van BNI, maar wel vooruit wilt met je bedrijf, raad ik je aan om toch contact op te nemen met Michiel van de Weijer. Mij heeft hij een heel eind op weg geholpen.

Claassen, Moolenbeek & Partners, Bedrijfskundig en banquair advies
Drs. M. (Michiel) van de Weijer
T:  070 363 03 04
M: 06 208 08 273
W: www.cmenp.nl
E: michiel.vandeweijer@cmenp.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: