Mijn top 5 van Nederlandse fotojournalisten

 

Fotojournalist Cor de Kock wacht op de zonsverduistering

 

Hoewel de fotojournalistiek onder druk staat, telt Nederland nog een flink aantal goede fotojournalisten. Dit is mijn persoonlijke top 5. Reacties en aanvullingen zijn van harte welkom.


5 Martijn Beekman

Hagenaar Martijn Beekman is de beste fotograaf op en rond het Binnenhof. En vooral daarom bekend. Maar wie zijn website http://www.martijnbeekman.nl/ bekijkt, ziet dat hij veel meer kan.
Zo is hij ook erg goed in het vastleggen van het dagelijks leven. Met humor en respect. Zoals deze foto, gemaakt tijdens een les solliciteren van een reïntegratiecursus: http://www.martijnbeekman.nl/frame.php?itemId=53855 (Geen directe link. Foto nummer 21)

4 Pim Ras

Pim Ras is jaarlijks grootverdiener als het gaat om prijzen bij de Zilveren Camera. Vooral in de categorie ‘Sport’, maar de laatste jaren ook in categorieën als ‘Politiek’ en ‘Nieuws’. Vorig jaar won hij de hoofdprijs met de foto van Karst T. De dader van de aanslag in Apeldoorn. Zijn website: http://www.pimras.nl/

3 Robin Utrecht

Robin Utrecht heeft een instinct voor nieuws en laat zich door niets en niemand tegenhouden om het in beeld te brengen. Hij werd in 2002 gekozen tot Fotojournalist van het Jaar én won de Zilveren Camera met een foto van het ontzielde lichaam van Pim Fortuyn op het Mediapark in Hilversum. Terwijl zijn collega’s voor een hek wachtten, klom Utrecht over een ander hek om deze iconische foto te maken. Zijn website: www.robinutrecht.nl

2 Joost van den Broek

Joost van den Broek is voornamelijk bekend van zijn werk in de Volkskrant. Een nieuwsfotograaf die zich heeft gespecialiseerd in geëngageerde reportages met betrekking tot de multiculturele samenleving en het vluchtelingen- en asielbeleid. Daarnaast maakt hij fantastische portretten. Een combinatie die je niet vaak ziet. Hij is de afgelopen jaren veelvuldig in de prijzen gevallen. Zo werd hij in 2006 én in 2008 gekozen tot Fotojournalist van het Jaar.

1 Jerry Lampen

De Rotterdamse fotograaf Jerry Lampen werkt voor het Britse persbureau Reuters. Hij heeft naam gemaakt met reportages in landen als Afghanistan, Rusland en Israël. In 2003 won hij de eerste prijs in de World Press Photo, General News category , met foto’s van rouwende vrouwen in Gaza: http://bit.ly/ayYv65, won hij de Zilveren Camera én werd hij uitgeroepen tot fotojournalist van het jaar, een titel die hij twee jaar daarvoor ook al kreeg.

Advertenties

5 Responses to Mijn top 5 van Nederlandse fotojournalisten

 1. Erik-Jan says:

  Eddy van Wessel staat niet in dit lijstje :-((

 2. heusfoto says:

  Bedankt voor je reactie. Het is best nog moeilijk om een Top 5 samen te stellen, het is natuurlijk ook geen wedstrijdje ;-). Maar ik noem hier graag zijn website: http://www.eddyvanwessel.com . Misschien wordt het een top tien en misschien wel in willekeurige volgorde. 😉

 3. Jaap says:

  Mag wel top 10 zijn ja want hier mag zoiezo Guus Dubbelman niet ontbreken! (Die staat wat mij betreft op Numero Uno onder de NL fotojournalisten, ook vanwege zijn bescheidenheid want er is toch zoiets als een echte “clique” sfeer onder de fj’s).

 4. heusfoto says:

  Genoteerd. Inderdaad ook een fantastisch fotograaf. Jammer dat hij geen website heeft, anders had ik die hier graag vermeld. Ik begrijp wat je bedoelt met die sfeer onder fotojournalisten, maar daar heb ik me niet door laten beïnvloeden.
  Bedankt voor je reactie.

 5. James Harwood says:

  This is an article about my brother. I am looking to get in contact with the person that wrote the article. jameskharwood2@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: